Filformat för bilder

[kc_row use_container=”yes” _id=”437560″][kc_column width=”50%” video_mute=”no” _id=”821574″][kc_column_text _id=”539693″]

Välj rätt filformat för bilder på webben

När du väljer filformat för bilder på webben brukar det i regel vara tre stycken man väljer mellan: jpeg/jpg, png och gif.

JPG är det som ska användas för foton. De innehåller många färger och bilden kan komprimeras effektivt. JPG passar dock inte för loggor. Det gör att de blir större i storlek och av sämre kvalité.

PNG är det format som passar för illustrationer så som t.ex. loggor, ikoner och diagram. Skulle du spara ett fotografi som png skulle du förmodligen inte så så stor skillnad, men filstorleken skulle bli mycket större.

[/kc_column_text][/kc_column][kc_column width=”50%” video_mute=”no” _id=”983302″][kc_spacing height=”35px” _id=”460803″][kc_single_image image_size=”full” _id=”218972″ image_source=”media_library” image=”18665″ alt=”filformat för bilder välj rätt filformat för bilderna på hemsidan” css_custom=”{`kc-css`:{`any`:{`image-style`:{`text-align|`:`center`}}}}”][kc_spacing height=”20″ _id=”73264″][kc_column_text _id=”800842″]

Välj rätt filformat för bilderna på hemsidan

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row][kc_row use_container=”yes” _id=”604439″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”360392″][kc_column_text _id=”100413″]

GIF är ett äldre sätt att spara illustrationer. Om du vill använda dig av gifar så passar det bäst för enklare grafik. Oftast är png ett bättre alternativ. En gifbild kan till skillnad från de andra filtyperna vara animerad. Sparar du ett foto som gif så upplevs det ofta som väldigt pixligt.

SVG går att använda sig av på webben, men många använder alldeles för gamla webbläsare för att kunna se det. Fördelen med SVG är att det är sk. vektorgrafik och bilden kommer vara knivskarp även om du zoomar in. SVG funkar bäst för enkla illustrationer så som loggor och ikoner. Filstorleken blir oftast liten.

Vill du lära dig mer om bilder på hemsidan?

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]

Filformat för bilder
Rulla till toppen