Långsam hemsida?

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”987191″][kc_column width=”60.77%” video_mute=”no” _id=”225785″][kc_column_text _id=”578895″]

Långsam hemsida? Vad gör man åt det?

Tycker du också att det tråkigt att vänta på hemsidor som laddar långsamt? Jag också! De flesta andra användare blir också uttråkade faktiskt. Om en hemsida tar lång tid att ladda kommer många besökare att lämna den innan den ens visas. Vi är ganska otåliga på webben och vi blir irriterade när det går långsamt. En snabb hemsida ger nöjdare besökare som handlar mer. Men hur får du din hemsida att ladda snabbare? Hur förhindrar du att besökarna hoppar tillbaka till Google direkt, utan att besöka din sida? Det finns faktiskt några enkla saker du kan göra för att din hemsida inte ska vara så långsam: optimera bilderna, använda cashlagring, ta bort plugins osv. Jag ska förklara lite mer! 

[/kc_column_text][/kc_column][kc_column width=”39.22%” video_mute=”no” _id=”62436″][kc_single_image image_size=”300×300″ _id=”829414″ image_source=”media_library” image=”20828″ alt=”Hemsidor som laddar långsamt gör att du tappar besökare” css_custom=”{`kc-css`:{`any`:{`image-style`:{`text-align|`:`center`}}}}”][kc_spacing height=”20″ _id=”404500″][kc_column_text _id=”898484″]

Laddar din hemsida långsamt?

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row][kc_row use_container=”yes” _id=”368482″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”574083″][kc_divider style=”1″ _id=”716437″][kc_column_text _id=”41002″]

Mät hur lång tid tar det för din hemsida att ladda?

Om du ska göra förändringar så tycker jag att du ska börja med att mäta hur det ser ut idag. Det gör du enklast på Pingdom tools. Även Google har en: Google page speed insights. Där kan du mäta hur lång tid din sida laddas på och du får även värdefulla tips på hur du kan förbättra sidan för att få den att ladda snabbare.

[/kc_column_text][kc_divider style=”1″ _id=”141431″][/kc_column][/kc_row][kc_row use_container=”yes” _id=”822382″][kc_column width=”50%” _id=”489894″][kc_single_image image_size=”__empty__” _id=”220070″ image_source=”media_library” image=”22621″ alt=”Långsam hemsida komprimera bilderna” css_custom=”{`kc-css`:{`any`:{`image-style`:{`text-align|`:`center`}}}}”][kc_spacing height=”20″ _id=”58876″][kc_column_text _id=”755429″]

Komprimera bilderna!

[/kc_column_text][/kc_column][kc_column width=”50%” _id=”503447″][kc_column_text _id=”403497″]

Stora bilder kan göra att hemsidan blir långsam

Tänk på att bilder direkt ur kameran är väldigt stora. En stor bild ger en långsam hemsida. Så innan du laddar upp bilderna till hemsidan kan det vara bra att komprimera dem. Det kan du t.ex. göra i Photoshop. Det finns också olika bildformat att välja mellan.

Vad du ska välja beror på hur bilden ska användas:

  • Välj bara .png för bilder med genomskinlig bakgrund. Bilder i detta format laddar långsammare än .jpg-bilder.
  • Välj bara .gif för animerade bilder. De är tunga att ladda.
  • Välj nästan alltid .jpg. Jpeg är ett format som komprimerar bilden på ett bra sätt. Med mycket komprimering får du mindre bilder som laddar snabbare.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row][kc_row use_container=”yes” _id=”993588″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”841393″][kc_column_text _id=”203379″]

Upplösningen på bilderna

Foton direkt från kameran kan vara så mycket som 4000 pixlar breda. En webbsida är runt 1200 pixlar bred när den visas på en stor skärm. Det betyder att om du laddar upp en bild direkt till din hemsida kommer den vara väldigt mycket större än den behöver vara. Vilket förstås ger en långsam hemsida.

Ska bilden vara liten på hemsidan behöver du inte ladda upp en bild som är 1200 pixlar bred. Det är också onödigt stort.

[/kc_column_text][kc_column_text _id=”641195″]

Saknar du Photoshop?

Om du inte har Photoshop finns det ändå möjlighet för dig att optimera dina foton m.h.a. plugins. Här är några bildoptimeringsplugins:

[/kc_column_text][kc_divider style=”1″ _id=”277356″][kc_column_text _id=”60065″]

Cachelagra sidan

För att hemsidan ska ladda så snabbt som möjligt kan man använda cachelagring. Att en hemsida cacheas innebär att webbläsaren skapar statiska bilder av din hemsida. (I stället för att vid varje besök ladda sidan på nytt) Vill du läsa mer om plugin för cache hittar du det här. Att använda ett cashplugin gör hemsidan mindre långsam.

[/kc_column_text][kc_divider style=”1″ _id=”350697″][kc_column_text _id=”343341″]

Har du en långsam hemsida kan du också snabba upp laddningen genom att använda lazy load

Det går ut på att bilderna laddas in i webbläsaren i takt med att de visas på skärmen. Det är ett bra sätt om du har långa artiklar med stora bilder. Då behöver de inte laddas samtidigt som sidan, utan kan laddas senare när användaren scrollat längre ner på hemsidan. Vill du texta detta kan du t.ex. välja Lazy Load eller BJ Lazy Load Plugin.

[/kc_column_text][kc_divider style=”1″ _id=”39370″][kc_column_text _id=”106432″]

Fler förslag för en långsam hemsida

När du gör ditt test hos Pingdom tools kommer de föreslå förbättringar du kan göra. T.ex. ”Remove query strings from static resources”, ”combine external css” osv. Det finns många plugins för att optimera hemsidan. Men här är mitt första råd att ta backup på den först. Jag har själv fått min hemsida att krascha när jag inte haft riktig koll på vad jag sysslat med. Det finns många plugins du kan ta hjälp av här:
  • Autoptimize
  • Fast Velocity Minify
  • My Above The Fold CSS (laddar det som är överst på sidan först)

[/kc_column_text][kc_divider style=”1″ _id=”106001″][kc_column_text _id=”926977″]

Många plugins kan göra hemsidan långsam

Här får du välja mellan pest eller kolera. Jag föreslår många plugins på den här sidan. Men många plugins kan göra att det blir en långsam hemsida. Hemsidor i WordPress använder ofta plugins för att få speciella funktioner. Men fundera över hur många av dessa du egentligen behöver! Plugins gör ofta hemsidan långsam att ladda. Genom att du bara använder de plugins du verkligen behöver kan du förbättra prestandan mycket. Det är faktiskt bättre att ta bort plugins helt om man inte använder dem, än att bara ha dem inaktiverade.

[/kc_column_text][kc_divider style=”1″ _id=”879122″][kc_column_text _id=”857107″]

Rensa i databasen

Varje gång du skriver ett inlägg, uppdaterar en sida eller installerar ett plugin eller gör något annat i WordPress så skrivs det till din databas. Den kan vara bra att rensa ibland. Att rensa i databasen är inte något du bör göra själv ifall du inte är säker på vad du gör. Ett bättre sätt är att installera ett plugin för det. T.ex. WP optimize. Se till att du har en backup av databasen innan du kör igång.

[/kc_column_text][kc_divider style=”1″ _id=”815714″][kc_column_text _id=”248629″]

En långsam hemsida ger färre kunder

Studier visar att för varje sekund extra det tar att ladda din hemsida så ökar risken för att besökaren lämnar din hemsida och letar efter ett annat alternativ. Med snabbare laddningstider för du nöjdare besökare som stannar längre på din hemsida och köper mer.

[/kc_column_text][kc_divider style=”1″ _id=”311890″][kc_column_text _id=”711577″]

Hemsida till företag

Vill du ha hjälp att utforma hemsidan till företaget? Tveka inte att kontakta mig!

[/kc_column_text][kc_divider style=”1″ _id=”943820″][/kc_column][/kc_row]

Långsam hemsida?
Rulla till toppen